Navštíveno 6039x

krapet delší, mno jo :)
Dnes došel balík PPL a v něm Morel Ultimo SC 12 na testování. Netrvalo moc dlouho, rozbalil sem krabici a dal se do montáže do předem hotové bassreflexové ozvučnice o objemu 48mi litrů. Po montáži jsem dosoukal tuhle hrombednu do auta, odjel kousíček za město a zapojil do kufru.
Zenona sem nastavil cca na 70 procent (gain) a šel si sednout na místo řidiče. Nedočkavě sem zaklapl panel od rádia, vložil první CD a spadla mi brada až pod koule. První co bylo nutný nastavit, tak subwoofer z +10 na nulu a pak ještě na výhybce asi o -2 na stupnici. Uff, nějak moc basů ...
Nuže, šlo se testovat. Budu schválně vše uvádět i s muzikou, aby to mělo alespoň malinký punc pravosti. Takže:
První CD je můj mix Acid Jazzu, skladba od Willie Bobo - Always There (někteří možná budou znát tuto pecku od pozdějšího provedení z alba od borce zvanýho Incognito), kde je měkká basovka a podobně naladěnej měkčí kopák, zněla slušně. Huhlání se nekonalo, je sice pravda, že bassreflex a velká ozvučnice měli za následek nechtěné změkčení a chybělo na těch nejvyšších frekvencích basovky malinko přesnosti, ale i tak, hodně dobrý. Pohrál sem si se spožděním a zmenšil ho asi na cca 54ms. Zpřesnění se dostavilo, ale nebylo to ještě úplně ono. Chtělo to onen diplomatičtější zvuk uzavřenky. U druhé starší pecky Deodato – Skyscrapers sem musel malinko hnout s výhybkou nejdřív na 63Hz, ale to se ukázalo jako scestné, pomohlo ustřižení z 12dB/oct na 18dB/oct při 80Hz. Pak to šlapalo. Nuže, starší sound máme zasebou, deme na jinou muziku.
Hodil sem starou profláklou desku Coolio - Gangsta's Paradise ... chvilku přepínal a zjistil, že banda hiphoperů by měla extázi. Zvlášť u skladby 17 - Get Up Get Down (Additional vocals by Leek Ratt, PS, Ras Kass, Malika, WC & Shorty). Při dozvuku hodně měkkýho basu sem měl pocit, že co nevidět musí vypadnout zadní okno. Ale nechme hip hop v kastlíku a přejděme dál ...
Dal sem trochu bluesu, Gary Moore - Power Of The Blues, zjistil sem, že vyhazuju, prima muzika, ale blbě nahraná, ádié … (netopíří uši znají tento vyhazovací syndrom :))
Další deska Moses Mayes - Second Ring. Už při první skladbě Intrafusion bylo znát, že basa tvrdí muziku. Leč malinko měkčí díky BR. Basa si s kopákem sedla (je tu malinko vyšší kopák). U druhé skladby Tell Me se pobrukování basovky změnilo v hudební zážitek. Zavřel sem oči, dal volume doprava a kdybych neměl uši, smál bych se dokola. Přesný, skvělý. Ale chtělo by to sakra tu uzavřenku.
Znáte Propellerheads – Decksandrumsandrockandroll? Celkem našláplá placka. Ve svý době hodně moderní až nezvyklá. Nu, jednoho času byla moje best off, takže ji mám hodně naposlouchanou. Jde o modernější spíš elektronickou muziku. Těšil sem se na skladbu č. 10 On Her Majesty's Secret Service – taková dalo by se říct bondovka, ve které je na začátku hodně syntetizátorový basovky, taková ta nepříjemná a vysoká, která odhalí každou rezonanci v autě, pak malinko změkně … a já zjistil, že zadní plato v SuperBu nedrží z výroby tak, jak bych si přál. Vypadalo to, jako by kdyby zadní plato simulovalo kapesník, když do něj pořádně zatlačíte při pořádné chřipce. Od 5té minuty a 20té sekundy ale začlo peklo. Opravdový peklo.
Vzpomínám si, dávno to bylo, asi rok 2005. V autě McIntosh rádio, k tomu VRX zesíky a již několikrát zmiňovaná Infinity Beta TEN. Tenkrát ještě s Jeníčkem (bývalý nick BMW kdo pamatuje) a nějakým jehou kolegou proběhlo testování a poslechovka. Tuhle skladbu sme několikrát dávali a v inkriminovaný čas (5:20) sme slyšeli, že se odkudsi z kufru lehce derou infrazvukové projevy basové složky. Pokud si pánové z Propellerheads mysleli, že tenhle zvuk si přehrají jen vyvolení, tak se šeredně mýlili. Nejenže mi zalehli uši, celej SuperB se rozklepal jak pes v -20°, já měl dohromady orgasmus, infarkt a žlučníkový záchvat zároveň. Dámy a pánové, nic, opravdu nic za svoji asi 10ti letou zkušenost s autohifi ... opakuju nic sem nikdy takovýho neslyšel. Něco tak nízkýho v takový intenzitě ... to se i nechtěný dozvuky mušlových subwooferů na koncertech můžou jít s přehledem vycpat. Byl sem zvědavej, chytl do ruky dálkáč od rádia s šel se podívat do kufru, co že se to tam děje. Měl sem trochu strach o pojistku, ale jak sem našel náhradní, šlo volume doprava. Zenon pravda měl zvýšenou teplotu ... ale basák hrál jako debil a spíš sem si myslel, že když vidím rychlost membrány vs. x-max, tak že buď poslouchám tyhle frekvence celým tělem, nebo sem se dočista zbláznil. Ještě teď sem z toho jak u vytržení. Juchuchůůůů :) Tady Ultimo poháněné Zenonem naprosto excelovalo.
Dal sem další dvě placky, Rammstein - Reise, Reise a Theatre of Tragedy - Velvet Darkness They Fear. Tady byla znát chyba bassreflexové ozvučnice. Něco šlo až hodně dolů a kopáky byly takový rozmajzlý, na tuhle muziku to chce uzavřenku jako sůl. Zyvtečný popisovat dál, bylo by to jako házet perly sviním.
Supertramp - Breakfast In America – tak na tuhle placku sem se těšil, hodně prima SQ věc. Tady sem musel basák hodně ztlumit, ale po konečné odladění hlasitosti si to celý sedlo a bylo na co koukat. Mno jo, teda poslouchat. Vše zaznělo, jak znít má. Deska má takovej hodně líbeznej analogovej zvuk a ono brumlání starý basovky sedlo Ultimu jak prdel na hrnec. Za mě dobrý, 8 z 10ti bodů. 1 za BR a druhej … no dycky to může být lepší.
Další stará vypalovačka a taky celkem SQ věc, Talking Heads - The Best Of mi spravilo náladu. U první skladby 01 - Psycho Killer bylo slyšet, kdo vévodí v autě. Nebyl sem to ani já, ani šestiválec pod kapotou, ani rozzuřená klima, ale pan Ultimo. Opět, basa tvrdí muziku, a kdo tvrdí opak, honí si ho do dneška.
Kdo zná UpClose Volume 11 - Boston reference CD, a první jazzovou skladbu od Diane Schuur, musí uznat, že asi v polovině se basista a saxofonista zbláznil. Tady to chtělo pohnout s LPF dolů, na 63Hz a strmost 24dB/oct. To se děli věci. Naprosto krásnej, živej (nahrávka živák) koncertní zvuk. Volume co to šlo, zadní plato pod útokem větru a já s blsženým úsměvem oddával sem se onomu velkému kopáku. Ano ano, takhle, opravdu takhle to má hrát. Domácí Cambridge Audio s Focalama se může jít zahrabat 4 metry pod zem a navíc zalít betonem. Až tak by se mohla domácí aparatura stydět.
Celkově vzato, vzpomínajíc na úchvatné Emphasery ze začátku mé hifi „kariéry“ ze kterých sem uchcával, od uzavřených JLek, přes Alpiny hnané Zapcem … můžu říct že Zenon si s Ultimem sedl. Je to taková celkem slušná kombinace, ale chce to uzavřenku jako sůl. Při vyšších hlasitostech se Zenon chová malinko nevyzpytatelně a takové ty měkčí kopáky natahuje a malinko rozmazává. Třeba by nebylo od věci na něj posadit Genesis Dual mono extereme, či nějakej pěknej monoblok o Zapca s vyšším DF. Tam by byla přesnost i při velký hlasitosti a přeci jen, co si budem povídat, ten pocit z toho, když je zesík opravdu klavitativní partner basáku, to je k nezaplacení.
Abych to jenom nechválil. Nuže, Tempáče (Morel Tempo), i když jsou vepředu vytuněné výškáči a výhybkami z řady Elate, není to ono. Ultimo potřebuje něco lepšího na spolupráci na středech. Elate by byly si myslím akorát. Holt, byl slyšet nepoměr celé sestavy, ale to i díky tomu, že nejsou doladěný výhybky, gainy a bude muset pohnout i se zpožděním jak samotnýho wooferu, tak i střeboasů (tam ale spíš jen už jemně).
Jinak, možná se budu opakovat z předchozího článku, ale Ultimo vám nic nedaruje. Vše jde na něm slyšet. Hejbnete s gainem, s výhybkou, se strmostí nebo se zpožděním byť o 5ms? Dá vám to pěkně sežrat. Je velice citlivej na nastavení. Je to opravdu woofer, kterej zahraje přesně to, co do něj zesík pustí. Bez námitek, přesně, ****** hluboko a to vše ještě s nadhledem.
Je opravdu škoda a divím se, že Ultimo fakt nevozí více lidí v autech. Já dneska našel finální odpověď na téma „jakej basák v autě“. Ano, uhodli ste, už vím, proč se menuje ULTIMO.
Howgh….
A nyní pár fotek :) A sorry že sem se tak rozepsal ...
I kocour byl zvědavej :)

Tady je, krasavec.

Vrt, vrt ...

A je tam.

Jako by kocour věděl, co se bude dít, jo jo ... deme pařit na muziku :)

Před .. Plnokrevý nenažraný Ultimo 10

Po ...

Poznej pět rozdílů :)

A to je zatím vše přátelé, du navrhnout uzavřenku, ať jde do výroby, pak bude jiné testování, lepčí, hezčí, kvalitnější ... :)

30.06.2010, 23:10 |
choze Ty woe to je jak pohadka na dobrou noc ;)

30.06.2010, 23:37 |
prohifi.cz | Upraveno: 2010-06-30 23:45:44
Moc pěkně napsaný :-)
Nemůžu spát - pořád mi vrtá hlavou, jestli ta kočka zůstala v ozvučnici... :-) Nemáte po ruce vatelin ani rouno? Tlumte chlupatou kočkou...
A mimochodem tomu basáku vychází doporučená cena pro ČR na 9270 Kč, což mi přijde jako hodně dobré peníze. Sám jsem jej testoval u sebe v autě a moc mi vyhovoval, a to jsem basáků zkoušel už více než dost

30.06.2010, 23:43 |
junglist.cz | Upraveno: 2010-06-30 23:51:29
No, když jsem to rozklik a udělal pár skrolů, tak mě nejdřív polil studenej pot :o) Ale ono se to čte dobře, navíc s vysokým faktorem zábavnosti. Skoro jako když čtu slovenskej High-End. Velmi dobrý. Už teď se těším na další :o)
Tlumte chlupatou kočkou... :o)))
Mazec recenze - zase :-)
co děláš ve čtvrtek večer? - budu v Brně a chci to slyšet v té BR ozvučnici... :-)
Dorbé ránko pánové. Takže, kočka zůstala doma, ještě večer s náma pařila člověče nezlob se, hrací kostky, to je něco pro kočičí oči :)
junhlist.cz - věčná škoda, že nikde v Brně nemůžu sehnat jiný číslo high-endu jak poslední loňské prosincové, ten časá se opravdu velice dobře čte. A jeho malé přirovnání s mojí recenzí - potěšilo, díky. Už jen to mi dává dobrej pocit, až budu "blejt" další recenzi. Pokud se ke mě něco opět dostane.
wattman - chlape, pokud mi dneska vybouchnou dvě věci který bych měl pořešit, není problém, rád se podělím o zážitek. Pod nickem mám ICQ i tel, stačí se ozvat a domluvit.
viz telefonát - večer ti ještě zavolám.
Milhauzz: Jedeš do Pardubek a byla by možnost poslechu???
pěkně napsaný, ale fuj za ty vruty, zatloukací matice s metrickým závitem přece stojí pár korun...
Vencaf: bral sem co bylo doma, na týdenní test netřeba vyvádět kraviny :)
Radegast: pojedu až na křivonosku, tam už bude v uzavřence. Jinak možnost poslechu Brno a okolí.
tak si dnes pustím On Her Majesty's Secret Service, tak jsem zvědavej co se stane :D či respektive nestane
Pusť, je to laskomina :) Přesně v 5:20 volume doprava ...

01.07.2010, 12:59 |
JA Milhauzz
supr popis,tohle by měl psát každej aby se bylo aspoň čeho chytit.ale jako ty , to asi nikdo neumí :-)
jo BMW,můj Denon a kompa Bostny z Brna na splátky..Jeníček mi vyhodil zadní plato :-)
Díky :)
Jo jo, kdo tenkrát neměl od BMW něco na splátky, jako by nebyl :) Denon, Bostony ... ach ta nostalgie :)

01.07.2010, 15:29 |
JA Jeníček je zlatej..

01.07.2010, 18:22 |
TROY párty cats ))))
krasny bericht, ked mi nevyjde ani druha bedna na Stroker podla mojich predstav, tak spravim jednemu 10-palcovemu ultimu SQ-BP :-0 Milan urcite nejake bude mat :rocks:
2 noclue: nejake by se naslo :-))
Jo jo, taky tak nějak mám tucha, o volný 10ti palcový mrše :)
Nuže, včera proběhla poslechovka. Já, Wattman, Rover a ještě jeden ... sorry chlape, vypadlo mě tvoje jméno :)
Na zahřátí jsme si dali již zmiňovanou skladbu On Her Majesty's Secret Service od Propellerheads a jelo se dál. Bylo vidět i cítit, že Wattman má dobrý uši a ví o čem mluví. Bál sem se sice hodně kritiky, ale po nějakým tom laborování se strmostí a děličce se nám to podařilo naladit ke spokojenosti všem. Hodnoty udám, ale sou zcestný, protože BR bedna stejně půjde pryč:
A, zpoždění wooferu 54ms oba kanály
B, dělička 63Hz při 12dB/oct, někdy na 80Hz dle žánru
C, kompa (přední i zadní) na 63Hz při 12dB/oct
Seděli sme v autě cca 2 hodinky, mezitím proběhla nějaká ta vajglpauza a diskuze. Co se týče konkrétně muziky v SuperBu, je třeba dodělat následující, což do Křivonosky nebude problém:
1, všichni sme se shodli na uzavřence pro Ultimo
2, vyřešit zadní plato, který si poletuje jak se mu zachce
3, dořešit malinký detaily v časování při ladění uzavřenky
Běžným i hlasitým poslechem, někdy i dost náročných nahrávek, jsme zjistili, že Zenon A-500 je PAN zesilovač a moje předjaté obavy o ztrátě kontroly jsou definitivně pryč. Ultimo SC12, jak už se tu možná zmiňovalo, má malej (slabej) magnetickej systém a očekává se, že ho bude pohánět zesík s parádní kontrolou, kterej ho uhlídá. Nu a podle uší oponentury tomu tak je, cituji "výborná kontrola". To mě potěšilo, je pravda že sem si nebyl jistý, ale od někoho jiného, když to přijde tenhle názor, no znáte to ... potěší to :)
Nuže pánové, díky za poslechovku, názory. Jakmile bude uzavřenka a vyřešený zadní létající plato, dáme další kolo. A když se to nestihne, tak na Křivonosce.
Hezký páteční ráno ... :)
Byl to opravdu poetický večer u splavu :-))
Ano ano, zvláště komická byla ta blbka učící se jezdit na Babetě :)
jo, romantické místo - to budeme používat :-)

02.07.2010, 17:20 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2010-07-02 17:28:10
Tak hlavně, že jsi se dobral k tomu co ti vyhovuje. Někdy to je na dlouho, ale tady jsi se asi trefil hned.
Editace: a konečně to tu po dlouhé době vypadá jako na autoHIFIklubu.

02.07.2010, 19:02 |
Ravo Kua kua, člověk si odskočí na moment do anglie a tady se dějí věci :)
Napoprvé to SW nebylo a té práce s celou audio instalací....kdybych dělal v garáži za každou hodinu strávenou nad Milhauzzovým supem, tak tam mám pěknej plot :D